VEEL GESTELDE VRAGEN
Heeft u een vraag ? Wij hebben het antwoord.
Wat betekent PV ?
PV  is de afkorting van Photo Voltaisch en staat voor het direct omzetten van (zon)licht in Elektrische energie. 
Wat is salderen ?
De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt als er zonlicht is. De opgewekte energie die op dat moment niet gebruikt wordt, wordt terug gestuurd naar het net. Andersom, neemt u de energie die u ’s avonds / ’s nachts gebruikt (als uw zonnepanelen niet werken) af bij uw energieleverancier. Uw meter houdt dit allemaal bij, en uw terug geleverde stroom wordt op uw jaarnota verrekend met de stroom die u afneemt van het net. Dit heet ‘saldering’
De opgewekte elektrische energie van de zonnepanelen wordt omgezet van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC), wat betekent dit ?
DC Staat voor Direct Current, ofwel: Gelijkstroom. Een gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante stroomrichting. Zonnepanelen, maar ook accu’s, en batterijen zijn voorbeelden van spanningsbronnen die gelijkstroom leveren.

Omdat elektriciteitsdistributie voor huishoudens via wisselstroom gaat, zal de opgewekte gelijkstroom (DC) dus moeten worden omgezet in Wisselstroom (AC).

AC staat voor Alternating Current, ofwel: Wisselstroom. Een wisselstroom is een elektrische stroom met een periodiek wisselende stroomrichting. De omvormer die bij het Zonne-energiesysteem geleverd wordt zet de gelijkstroom vervolgens om in Wisselstroom.

Bij zonnestroom bedraagt dit ongeveer 50 g / kWh en bij kolenstroom ongeveer 850 g / kWh. Door het gebruik van zonnepanelen wordt dus de uitstoot van CO2 beperkt.

Wat betekenen Wp & kWh
Wp: Wp staat voor ‘Watt piek’. Het Wp vermogen van een zonnepaneel is het vermogen dat het zonnepaneel afgeeft onder Standaard Test Condities (STC, ofwel: laboratorium condities). Dit wil zeggen: onder een Spectrum AM van 1,5, een celtemperatuur van 25º C een lichtinstraling van 1000 W / m².
kWh: Naast de joule is de kilowattuur (kWh) de meest gebruikte eenheid van energie. 1 kWh is 1000 Watt gedurende 1 uur; zo bedraagt de energie van een half uur onafgebroken stofzuigen met een machine van 2000W 1 kWh.
Wat is de gemiddelde levensduur van een zonne-energie systeem ?

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Echter, tegenwoordig kunnen panelen steeds langer op het dak blijven liggen. 30 tot 35 jaar is dan ook zeker geen uitzondering meer.

Bij A-SOLAR vinden wij dat het rendement van uw zonne-energiesysteem net zo betrouwbaar moet zijn als de zon. Morgen en over pakweg 25 jaar. Daarom ligt onze focus op betrouwbaarheid en op duurzame oplossingen. Technisch en financieel.

Bespaar ik CO2 met mijn zonne-energie systeem ?
Ja! Bij energieproductie komt CO2 vrij. Afhankelijk van de productietechnologie verschilt deze uitstoot. Gemiddeld komt bij de productie ongeveer 500 g / kWh vrij.
Wat betekent poly kristallijn ?
Poly Kristallijn is silicium dat bestaat uit meerdere kristallen. De kristalstructuur is soms regelmatig, dan weer minder regelmatig / niet gekristalliseerd. Een cel van polykristallijn silicium heeft een rendement tot ~ 17%. De cellen worden gemaakt van dunne plakjes (wafers) van een blok siliciumkristal dat in een gietvorm is uitgehard. De cellen zijn te herkennen aan de scherfachtige structuur en de rechte hoeken.
Hoe werkt een zonne-energie systeem ?

Een zonne-energie systeem bestaat uit verschillende onderdelen:

De zonnepanelen:
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. In een zonnecel wordt de stralingsenergie van het (zon)licht omgezet in elektrische energie. Meer licht, betekent dus ook meer opgewekte energie.

De omvormer:
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op wat door de, bij het systeem geleverde, omvormer wordt omgezet in wisselstroom.

De Kwh meter:

Een groot deel van de door uw DENIM zonnepanelen opgewekte energie zal in de woning worden gebruikt. Het overige deel zal u terug leveren aan het elektriciteitsnet. Dit heet een ‘netkoppeling’. Terug leveren gaat via een Kwh-meter met teruglever registratie. De draaischijfmeter is een voorbeeld van zo’n kWh meter. De draaischijfmeter meet de elektrische energie die van het net wordt afgenomen. Naarmate er meer energie wordt verbruikt, draait de schijf sneller. De meeste draaischijfmeters kunnen twee kanten uit draaien, waardoor energie die aan het net wordt terug geleverd, automatisch wordt verrekend met de afgenomen energie.
Momenteel worden deze meters door de netbeheerders zo veel mogelijk vervangen door de “nieuwe” slimme meters. Deze meters zijn digitaal, kunnen afgenomen en terug geleverde energie registreren en zijn op afstand uit te lezen.

Het monitoringssysteem:
Veel omvormer fabrikanten bieden tegenwoordig ook gratis monitoring aan. Met een monitoringssysteem houdt u controle op de prestaties van uw zonne-energiesysteem om uw lange termijn investering veilig te stellen. Met systeemmonitoring kunt u altijd de laatste stand van zaken van uw zonne-energiesysteem monitoren via uw pc of via de app.

Hoe vaak moet ik mijn panelen schoonmaken ?
Over het algemeen zijn zonnepanelen zelfreinigend en spoelen ze vanzelf schoon door een fikse regenbui. Echter, het is wel verstandig om uw zonnepanelen ca. 2 tot 3 keer per jaar te inspecteren op vervuiling. Let hierbij vooral op vogelpoep.
Wat betekent mono kristallijn ?
Ook bij monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Alleen de afkoeling vindt plaats op een meer gecontroleerde wijze waardoor de kristallen allemaal dezelfde richting uit staan. Hierdoor produceren zij beter bij directe instraling.
Wat is MPP Tracking ?
MPP staat voor Maximum Power Point, dit is het werkingspunt (combinatie van stroom en spanning) waarin het systeem / paneel het hoogste vermogen genereert (bij een gegeven instraling en temperatuur). De MPP Tracker houdt een zonne-energie installatie (ondanks wisselende instraling & temperatuur) continue is het maximale power point.
Wat is het rendement?
Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is.
Wat doet een omvormer?
Een omvormer zorgt er voor dat gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, wordt omgezet in Wisselstroom. Andere functies van de omvormer zijn Mpp-tracking en beveiliging van het system.